Osana tavoitettamme tuoda parempaa oppimista kouluille pyrimme etsimään ja kehittämään tätä tukevia työkaluja. Koulujen tablettihankintojen innoittamana kehitimme uudenlaisen virtuaalisen piirtoalustan verkkoon.

Piirtoalustana se on kahdelta osin erityinen. Se on toimii kokonaan nettiselaimessa, joten se on täysin alustariippumaton. Sitä voi käyttää aivan hyvin niin Linux, Windows ja Mac koneissa ja jopa tableteissa kuten Applen iPadissa. Mitään asennuksia ei tarvita. Toisena erityispiirteenä siinä piirokset ovat jaettu sitä katselevien käyttäjien kesken. Eri koneilta tehdyt piirrot synkronoituvat toisiinsa verkon yli välittömästi. Esimerkiksi opettaja voi työstää piirrosta isolta kosketustaulultaan ja oppilaat voivat osallistua siihen suoraan pulpeteista vaikkapa iPadin välityksellä. Koska kyseessä on täysin verkossa toimiva sovellus, ei käytön tarvitse rajoittua yhteen luokkahuoneeseen. Osa oppilaista voi olla kuuntelemassa opetusta etänä videoneuvottelun välityksellä ja osallistua tuntitehtäviin Walman kautta.

Mielestämme yksi selkeimmistä käyttötapauksista on jo olemassa olevan opetusmateriaalin havainnollistaminen piirtämällä. Walmaan pystyy lisäämään taustakuvan jolle Walma toimii ikään kuin päälle laitettuna piirtoheittimen kalvona. Mielestämme tämän hyödyntäminen tulee olla mahdollisimman helppoa ja vaivatonta, joten toteutimme vielä tätä käyttötarkoitusta ajatellen apusovelluksen Linux-työpöytäämme. Se mahdollistaa työpöydän kuvakaappauksen avaamisen Walmassa yhdellä napin painalluksella.

Demo verkkosovelluksesta löytyy täältä:

http://walmademo.opinsys.fi/

Myös apusovellusta voi kokeilla omalla Ubuntu pohjaisella Linux-koneella. Sen käyttöönoton ohjeet löytyvät sovelluksen wikistä.

Käytössä tulee vielä huomioida, että kyseessä on vielä kovin aikainen kokeilu joten sovelluksessa on vielä joitain selkeitä puutteita, mutta tämän ei olekkaan vielä tarkoitus olla valmis tuote. Haluammekin nyt kuulla mitä ajatuksia tämän kaltainen sovellus herättää teissä opettajissa. Mitä konreettisia käyttötapauksia näette tämän kaltaiselle sovellukselle? Kuulisimme mielellämme ajatuksianne. Niitä voi kirjailla vaikka tämän blogin kommentteihin tai suoraan kehittäjille osoitteeseen dev@opinsys.fi.

Myöskin palaute itse sovelluksen toimivuudesta ja siihen toivotuista ominaisuuksista on erittäin tervetullutta. Osa kehitysideoista onkin jo kirjattu Githubiin, joka kannattaa ensin käydä vilkaisemassa.

Tervetuloa tutustumaan Walmaan messuosastollemme (1b 31) Educaan 27.-28.1