Syksy on ollut julkisuudessa Opinsysin tuetekehityksen osalta hiljaiseloa, mutta ruutujen takana on uurastettu useammankin isomman päivityksen kimpussa. Päivitystä on tulossa laitetukeen, loppukäyttäjille näkyvään työpöytään ja sen ominaisuuksiin, sekä hallintatyökaluihin.

Uusi Ubuntu-versio tuo paremman tuen erilaisille lisälaitteille, kuten älytauluille ja dokumenttikameroille. Laitevalmistajien linux-tuki paranee koko ajan.

Opinsysin järjestelmät pohjautuvat Ubuntuun, jonka päälle on rakennettu koulukäyttöön sopiva ympäristö. Olemme seuranneet luokkien varustelun nopeaa parantumista ja pyrkineet vastaamaan siihen. Erilaisia tietokonemalleja ja lisälaitteita, kuten älytauluja, dokumenttikameroita, videotykkejä, skannereita ja tulostimia, voi yhdistellä sadoilla eri tavoilla, mikä tekee laitehallinnasta haastavaa. Uudet Ubuntu-versiot antavat erittäin hyvän pohjan tukea monimuotoista laitekantaa ja olemme myös ottaneet tarpeet huomioon uusissa hallintatyökaluissamme. Useimmille lisälaitteille ajurit löytyvät nyt valmiina ilman erillistä asennusta ja uusien ajureiden asennus voidaan tehdä keskitetysti koko järjestelmään kerralla. Moni laitevalmistaja tukee nykyisin linuxia hyvin, mutta osa pitää tätä edelleen tarpeettomana, joten aivan kaikkia laitteita emme jatkossakaan voi valitettavasti tukea.

Puavo korvaa vanhat hallintatyökalut, Oivan ja Puffinin, ja yhdistää käyttäjä- ja laitehallinnan yhden käyttöliittymän taakse. Tunnusten käyttö koulun web-palveluissa helpottuu.

Uusi hallintatyökalumme on Puavo, joka yhdistää käyttäjä- ja laitehallinnan entistä yksinkertaisemmaksi paketiksi. Se korvaa vanhat työkalut, Oivan ja Puffinin, ja yhdistää ne saman käyttöliittymän taakse. Tavoitteena on tehdä työkaluista joustavampia, mutta myös toimintavarmempia. Jokaisella koululla olevat pääkäyttäjät pääsevät hallinnoimaan oman koulunsa tietoja ilman välikäsiä, joten opettajat ja oppilaat saavat tarvittaessa apua läheltä tutulta ihmiseltä. Hajautetun hallinnan lisäksi käyttäjäkannan saa jatkossa myös käyttöön helpommin erilaisiin pilvisovelluksiin. Oppilaat ja opettajat voivat näin käyttää samoja tunnuksia linux-järjestelmässä ja koulun verkkopalveluissa (esim. Moodle ja wikit).

Nopeampi päivityssykli tuo uudet versiot tärkeimmistä ohjelmista nopeammin käyttöön ja parantaa uusien kannettavamallien tukea.

Opinsysin järjestelmissä Ubuntu-versiota ei ole päivitetty kuuden kuukauden välein, vaan olemme pyrkineet löytämään sopivan tasapainon pysyvyyden ja uusien ohjelmistojen välillä. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että olemme käyttäneet pitkän tuen LTS-versioita ja päivittäneet vanhempiin Ubuntu-versioihin uudempia versioita ohjelmista. Aina tämä ei ole onnistunut täysin ongelmitta, mutta Ubuntun päivityspolitiikka on muuttunut esim. Firefoxin osalta, joten päivityksiin on luvassa lisää nopeutta.

Työpöytäohjelmien päivityksen lisäksi toinen päivittyvä asia ovat laiteajurit – kannettavien osalta uusien laitemallien tuki vaatii monesti isoja päivityksiä. Jatkossa tulemmekin menemään kahdessa erillisessä päivityssyklissä, jossa päätejärjestelmän versio päivittyy harvemmin ja kannettavien versio päivittyy nopeammin. Puavon myötä usean eri version hallinta onnistuu yhtä helposti kuin yhden version. Pystymme näin jatkossa tukemaan uusia kannettavamalleja entistä nopeammin.

Uudet järjestelmämme käyttävät Ubuntun 10.04 versiota, johon vanhat järjestelmät päivitetään. Päivityksen yhteydessä myös koulutamme pääkäyttäjille Puavon saloja. Tulen myös kirjoittamaan Puavon tuomista uusista mahdollisuuksista blogiin.

Puavo on avoimen lähdekoodin projekti ja sen tekniikasta on kirjoitettu lisää englanninkielisessä blogissamme.

Veli-Matti Lintu