Haastattelin Espoossa Mårtensbron koululla luokanopettajana ja atk-vastaavana pitkään toiminutta Markus Korpelaa. Mitkä ovat opettajan ajatukset linuxista vajaan vuoden käyttökokemusten perusteella?

Markus, kerrotko näin alkuun, mitkä asiat ovat mielestäsi kaikkein tärkeimpiä koulun tietotekniikassa?

Markus Korpela: Tärkeintä on, että se toimii ongelmitta. Sehän on vain työkalu ja sen tulee toimia niin, ettei verenpaineen tarvitse lähteä nousemaan. Se on ensimmäinen pointti. Nykyään ei pidä olla tilanne se, että asetutaan koneiden eteen ja sanotaan: ”Nyt pidetään tietotekniikan tunti”. Sellaista oli 20 vuotta sitten. Nyt se on luonnollinen osa opetusta, työkalu, jonka tulee palvella opetusta silloin, kun sitä tarvitsee – niin kuin paperi ja kynä.

Kuinka kauan olet käyttänyt linuxia opetuksessa?

Markus Korpela: Aktiivisesti tämän syksyn ajan, kun sain koneita omaan luokkaani. Se on mullistanut omaa tilannetta. Linux sinäänsä tuli meille noin vuosi sitten.

Mitä linux on tuonnut opetukseesi?

Markus Korpela: Pystyn hyödyntämään koneita paremmin. On helppoa, kun ne toimivat nopeasti, oppilas voi kirjautua ”pariksi sekunniksi” ja tehdä mitä tarvitsee. Toistaiseksi puuttuu vielä joitakin ominaisuuksia, esimerkiksi meidän kaupungin sähköposti vaatii Internet Explorerin toimiakseen kaikilla ominaisuuksilla.

Miten oppilaat ovat ottaneet linuxia vastaan?

Markus Korpela: Oppilaat ovat olleet tyytyväisiä, että voivat helposti muokata omaa profiilia ja että kaikilla on omat profiilit (tunnukset). Ne kokee, että mitä ovat tehneet omalle profiilille on siellä vain heille itselleen. Myös jaetut kansiot, joiden avulla pääsevät minun tehtäviin käsiksi, on ollut niiden mielestä käteviä.

Oppivatko he helposti käyttämään systeemiä?

Markus Korpela: Puhumme sekunneistä. Emme puhu minuuteista vaan sekunneista. Tietysti, kun mennään vaikeimpiin juttuihin, niin se kestää aikansa. Mutta siinä olisi tilanne sama olisi systeemi mikä tahansa.

Entäs jos ajatellaan atk-vastaavan opettajan työkuvaa. Miten se on muuttunut?

Markus Korpela: Siinä olen päässyt vähemmällä. On vähemmän ongelmia. Ne ongelmat mitä on jäljellä, ovat olleet siellä aikaisemmin ja liittyy lähinnä infrastruktuuriin ja verkkoon. Myös mahdollisuus asentaa omia ohjelmia kuuluu niihin. Helppoa on nyt se, kun opettajat voivat itse hallita oppilaidensa tunnuksia tarpeen mukaan. Minun ei tarvitse huolehtia kuin opettajien tunnuksista. Olen pääsyt paljon helpomalla.

Jos valitsisit kolme asiaa teidän Linux-ympäristössä, joita voisi vielä kehittää, mitkä ne olisivat?

Markus Korpela: Kaipaan osaa vanhoista ohjelmista. Se on yksi asia. Toinen on langaton verkko. Uskon että olisi hyvä saada pienet kannettavat, joilla oppilaat voisivat tehdä työtä omilla pulpeteilla. Ja me tulemme vielä siihen. Uskon, että ei-niin-kaukaisessa tuklevaisuudessa oppilailla on e-kirjoja. Silloin voi päivittää lukumateriaalia ym. helpommin. Kolmanneksi toivon, että pääsisimme yleisesti pois paperille tulostamisesta.

Kiitos Markus!

Kim Wikström